معنی و مفهوم شناوری ها و کاربرد آن در مدیریت و کنترل پروژه
شناورها – Float
پس از انجام برنامه ریزی برخی از فعالیتها در شبکه زمانبندی قرار نمی گیرند و مطابق با تعریف فعالیتهای بحرانی می توان این فعالیت ها را با تاخیر انجام داد و در مدت اتمام پروژه هم هیچگونه تاخیری انجام نمی پذیرد.این قابلیت انعطاف پذیری یک فعالیت از دید زمان به شناور معروف می باشد یعنی به تعداد روزهای شناور فعالیت فرصت تاخیر خواهد داشت. و هر چقدر این شناوری بیشتر باشدفعالیت مورد نظر فرصت بیشتری جهت تاخیر داشته و کمتر بحرانی محسوب می گردد. اما شناور یک واژه کلی است و برای محاسبه شناور باید از انواع شناورها شناخت داشت.
شناور کل یا جمع – (Total float – (TF
حداکثر مدت زمانی را که یک فعالیت میتواند با تاخیر انجام شود و موجب تغییر و یا افزایش مدت پروژه نشود را شناور یا شناوری کل می باشد. در یک مسیر، فعالیت ها در شناور جمعی شریک هستند و اگر شناور کل به یک فعالیت اختصاص یافته باشد ، احتمالا از شناور فعالیتهای دیگر در یک مسیر کاسته می شود. برای محاسبه شناور کل از تفاضل اتمام دیر(LS) از اتمام زود (ES) استفاده می گردد.
LF-EF ، اتمام زود-اتمام دیر = شناور کل (TF)
و یا
LF-EF ، شروع زود-شروع دیر = شناور کل (TF)
شناور آزاد یا فردی – (Free Float – (FF
مدت زمانی که یک فعالیت می تواند تاخیر داشته باشد و زمان شروع زود فعالیت بعدی (پی آمد) را تحت تاثیر قرار نمیدهد. برای محاسبه آن هم از تفاضل شروع زود فعالیت فعلی و شروع زود فعالیت بعدی استفاده می گردد. مدت زمانی است که یک فعالیت میتوند با تأخیر انجام شود، اما زمان شروع زود فعالیت بعدی (پیآمد) را تحت تأثیر قرار نمیدهد. برای محاسبه آن باید اتمام زود فعالیت فعلی را از شروع زود فعالیت بعدی کسر کرد. اگر چند فعالیت پس از فعالیت مورد نظر در شبکه باشد، باید حداقل شروع زود فعالیتها را در نظر گرفت.
اتمام زود فعالیت مورد نظر (EF) – (ES)شروع زود فعالیت بعدی = (FF) شناور آزاد
شناور تداخلی (IF)
اگر شناور کل برای یک فعالیت مصرف شود، احتمال دارد که با فعالیت بعدی تداخل کند. بنابراین شناور تداخلی بخشی از مدت شناور کل است. برای محاسبه آن از رابطه زیر استفاده میشود:
شناور آزاد فعالیت مورد نظر (FF) – (TF) شناور کل فعالیت مورد نظر = (IF) شناور تداخلی