برنامه عملیاتی یا اکشن پلن-Action plan
برنامه عملیاتی یا اکشن پلن-Action plan
برنامه عملیاتی که به نامهایی مانند برنامه کارگاهی و یا اکشن پلن Action plan در کارگاه ها شناخته می شود یکی از مهم ترین وظایف واحد کنترل پروژه محسوب می گردد که در این مقاله قصد داریم نسبت به این موضوع بپردازیم.
برنامه عملیاتی یکی از مهم ترین برنامه های کارگاهی می باشد که بعد از تهیه و تائید برنامه زمانبندی و از دل آن بیرون می آید. به این صورت که بعنوان مثال ما در ماه فروردین هستیم و یک پروزه بمدت ۱۲ ماه شمسی برنامه ریزی گردیده و قرار است از اردیبهشت ۱۴۰۲ شروع و اجرا گردد. بعنوان سیستم و واحد کنترل پروژه بایستی فعالیتهایی که در ماه اردبیهشت قرار است انجام شود را به کارگاه ارائه دهیم تا افراد حاضر در کارگاه با وظایف و نقش های خود آشنا گردند که به این فرآیند اکشن پلن و یا برنامه عملیاتی گفته می شود. بایستی توجه داشت که برنامه عملیاتی برنامه ایی ثابت نیست و متناسب با شرایط و موقعیت کار و هدف اصلی ممکن است تغییر نماید. در ادامه بصورت تخصصی به تعریف آن خواهیم پرداخت.
اجزای برنامه عملیاتی
از اجرای برنامه عملیاتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود
- شرح اهداف قابل تحقق یافتن
- وظایف و مراحل برای رسیدن به هدف
- نقش افراد برای رسیدن به اهداف
- زمانبندی
- منابع
- پیشرفتهای تعیین شده و حاصل شده
اهمیت تهیه برنامه عملیاتی
برنامه اصلی و تائید شده از فعالیتهایی زیادی تشکیل شده است و ممکن از مشخص نمودن فعالیتهای مربوط به یک بازه زمانی مشخص کار دشواری باشد و از این رو تهیه یک برنامه عملیاتی کوتاه مدت در برنامه ریزی و موفقیت پروزه ها نقش بسیار مهمی خواهد داشت. برنامه عملیاتی موجب می گردد تا یک مسیر مشخصی در رسیدن به بخشی از اهداف کلی در زمان کوتاه ایجاد و نسبت به آن برنامه ریزی های مربوطه صورت پذیرفته و پایش و کنترل آن براحتی انجام شود.
فواید برنامه عملیاتی
از جمله فواید برنامه عملیاتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود
- مشخص بودن مسیر شفاف
- مشخص بودن مراحل رسیدن به اهداف
- تعیین منابع مورد نیاز و برنامه ریزی آن
- پایش و کنترل دقیق فعالیتها و منابع
- مشاهده پیشرفت فعالیتها
در برنامه عملیاتی فعالیت بایستی با جزییات بیشتر نوشته شوند تا امکان کنترل بیشتری به موارد ذکر شده فراهم گردد.